ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22/7/08
Επίσκεψη στον Κηφισό πραγματοποίησε ο νέος Πρόεδρος του ΦΔΑΚ καθηγητής κ. Παναγιώτης Σίσκος την Τρίτη 22 Ιουλίου μαζί με τον Γραμματέα του ΦΔΑΚ κ. Κ. Λάσκαρη ενώ αμέσως μετά πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Αχαρνών κ. Παναγιώτη Φωτιάδη.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από την περιοχή του ρέματος Φασίδερι (παραχείμαρρος του Κηφισού) στην Άνοιξη Αττικής και συνεχίστηκε σε άλλους παραχειμάρρους στο Κρυονέρι. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή του κεντρικού Κηφισού, στις Αδάμες, στη Χελιδονού, στις Αχαρνές και στην Κηφισιά μέχρι τη Μεταμόρφωση.
Ο κ. Σίσκος διαπίστωσε ότι σε αρκετά τμήματα ο ποταμός διατηρείται σε πολύ ωραία φυσική κατάσταση, σε άλλα σημεία όμως υπάρχουν απορρίμματα, μπαζώματα και αυθαίρετες κατασκευές που δείχνουν ότι απαιτείται αυξημένη προστασία.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του ΦΔΑΚ πραγματοποίησαν συνάντηση με το Δήμαρχο Αχαρνών κ. Παναγιώτη Φωτιάδη. Ο κ. Σίσκος δήλωσε την πρόθεσή του να παραμείνει η έδρα του ΦΔΑΚ στο Δήμο Αχαρνών, όπως προβλέπεται από το Π/Δ 346/2002 και ζήτησε τη συνεργασία και τη βοήθεια του Δημάρχου.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ, διαβεβαίωσε τον κ. Σίσκο ότι θα συμπαρασταθεί στο έργο του Φορέα με άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα.
(Στη φωτογραφία δεξιά ο Κηφισός στην περιοχή Αδάμες Κηφισιάς)
Τρίτη 22 Ιουλίου 2008
Δελτίο Τύπου 22-7-08
Δημιουργία συστήματος Γεωγραφικής Πληροφορίας για τον Κηφισό (Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος)
Πρόσκληση Ενδιαφέροντος
«Δημιουργία Συστήματος Γεωγραφικής Πληροφορίας και εφαρμογής Διαδικτύου για την παρακολούθηση των ζωνών προστασίας του Κηφισού»
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη τριών εφαρμογών πληροφορικής που θα χρησιμοποιούνται από τους υπευθύνους του Φορέα Διαχείρισης ώστε να πραγματοποιούνται ακριβείς καταγραφές και σε πραγματικό χρόνο της υπάρχουσας κατάστασης μέσα στα όρια των ζωνών προστασίας του Κηφισού.
Οι εφαρμογές προδιαγράφονται συνοπτικά στη συνέχεια:
1. Υλοποίηση Συστήματος Γεωγραφικής Πληροφορίας (ΣΓΠ). Θα περιλαμβάνει γεωγραφικά δεδομένα που σχετίζονται με τα φυσιογραφικά χαρακτηριστικά των ζωνών προστασίας και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές. Συγκεκριμένα στο ΣΓΠ θα εισαχθούν κατ’ ελάχιστο (α) τα όρια ζωνών προστασίας σύμφωνα με το σχετικό ΠΔ, (β) το υδρογραφικό δίκτυο, (γ) το οδικό δίκτυο και (δ) τα κτήρια, οικόπεδα εφόσον διατίθενται σε ψηφιακή μορφή
2. Ανάπτυξη εφαρμογής με χρήση Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS). Τα δεδομένα του ΣΓΠ θα εισαχθούν σε φορητή συσκευή με ενσωματωμένο δέκτη GPS, ώστε κατά τη διάρκεια των αυτοψιών να είναι δυνατός, σε πραγματικό χρόνο, ο προσδιορισμός της ακριβούς θέσης των διαφόρων δραστηριοτήτων σε σχέση με τα όρια των ζωνών προστασίας. Η ακρίβεια της συσκευής θα πρέπει να είναι μικρότερη του ενός μέτρου οριζοντιογραφικά. Η φορητή συσκευή με τα δεδομένα ΣΓΠ θα παραδοθεί στον Φορέα με τη λήξη του έργου.
3. Ανάπτυξη εφαρμογής Διαδικτύου. Η εφαρμογή θα μπορεί να υποστηρίζει τη διάθεση μέσω διαδικτύου, των αποτελεσμάτων των αυτοψιών (εκθέσεις, φωτογραφίες) σε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες θα εμφανίζονται στο χάρτη της περιοχής.
4. Εκπαίδευση προσωπικού. Στελέχη του φορέα θα εκπαιδευτούν από τον ανάδοχο στις διάφορες συνιστώσες του έργου και ειδικότερα στην εφαρμογή με τη χρήση του Συστήματος Εντοπισμού Θέσης
O προϋπολογισμός του έργου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ΕΥΡΩ (περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ)
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν οικονομική προσφορά για την εκπόνηση του ως άνω έργου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΣΚΟΣ ΚΩΝΣΤ. ΛΑΣΚΑΡΗΣ
Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008
Προεδρικά Διατάγματα
Διαβάστε το Προεδρικό Διάταγμα 346/2002 ίδρυσης του ΦΔΑΚ και το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Κηφισού του 1994, πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους που σας μεταφέρουν στο Album 1 του ΦΔΑΚ στο Picassa Web Album.
(Σημείωση: Οι σελίδες στο Picassa Web Album εμφανίζονται υπό μορφή φωτογραφίας που μπορείτε να μεγεθύνετε πατώντας το σύμβολο του φακού επάνω δεξιά).
Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008
Μικρή περιγραφή του Κηφισού ποταμού
Ο Κηφισός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Οι παραχείμαρροί του ξεκινούν κυρίως από τις πλαγιές της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Στη λεκάνη απορροής του ποταμού περιλαμβάνονται κλάδοι από τον Υμηττό και από τα δυτικά όρη του λεκανοπεδίου, Ποικίλο και Αιγάλεω.
Δεχόμενος ύδατα από αρκετά ακόμα διευθετημένα κλειστά ή ανοικτά ρέματα της Αθήνας, όπως το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα, ο Κηφισός εκβάλει τελικά στο φαληρικό όρμο, δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Στο βόρειο τμήμα του ποταμού, από τη Νέα Φιλαδέλφεια έως το Κρυονέρι Αττικής, έχουν θεσπισθεί με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα του 1994 Ζώνες Προστασίας, Α και Β συνολικής έκτασης 12.500 στρεμμάτων.
Η Α΄ Ζώνη Προστασίας εκτείνεται 50 μέτρα δεξιά και 50 μέτρα αριστερά της μέσης γραμμής της κοίτης του ποταμού και οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται σαν Ζώνες περιβαλλοντικής αγωγής, υπαίθριας αναψυχής και γεωργικής χρήσης ενώ απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση ή περίφραξη.
Στην Β΄ Ζώνη Προστασίας επιτρέπονται ήπιες χρήσεις και δόμηση με πολύ χαμηλό συντελεστή. Η Ζώνη αυτή έχει διαφορετικό πλάτος κατά περιοχή που μπορεί να φτάνει και τα 500 μέτρα.
Στο σχεδιάγραμμα κάτω δεξιά απεικονίζονται με σκούρο πράσινο χρώμα η περιοχή της Α΄Ζώνης Προστασίας και με ανοικτό πράσινο χρώμα η περιοχή Β΄Ζώνης Προστασίας.
Ο Κηφισός και οι παραχείμαρροί του διατηρούνται σε φυσική μορφή στην προστατευτέα περιοχή και πολλά σημεία του εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Γύρω από τον ποταμό όμως έχουν αναπτυχθεί και αρκετές επαγγελματικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες η λειτουργία των οποίων συχνά γίνεται χωρίς την απαιτούμενη προσοχή με αποτέλεσμα τη ρύπανση του ποταμού ή την αλλοίωση των πρανών και της κοίτης.
Στο νότιο τμήμα, από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι την εκβολή του ο Κηφισός ποταμός, με μεγάλο τεχνικό έργο που ξεκίνησε το 1996, έχει καλυφθεί από υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο, τη λεωφόρο Κηφισού.
Το νέο Δ.Σ. του ΦΔΑΚ (Δελτίο Τύπου)
Φ. Δ. Α. Κ.
Ν.Π.Ι.Δ./Π.Δ.346/ ΦΕΚ 287/28-11-02
«Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης
του ποταμού Κηφισού Αττικής
και των παραχειμάρρων.».
ΕΔΡΑ: ΑΧΑΡΝΕΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2/7/08
Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες 1η Ιουλίου 2008 στο ΥΠΕΧΩΔΕ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού (ΦΔΑΚ), ύστερα από πρόσκληση του νέου Προέδρου Καθηγητή κ. Παναγιώτη Σίσκου.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ορίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 18132/10.6.08 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 258/13.6.2008 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αποτελείται:
Πρόεδρος: Παναγιώτης Σίσκος, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστ. Αθηνών
Αναπληρ. Πρόεδρος: Παναγιώτα Καπερώνη Δ/ντρια ΔΕΑΑΠ ΥΠΕΧΩΔΕ
Τακτικά και αναπληρωματικά μέλη:
Παπανικολάου Μάνος, Δ/ντής Οργανισμού Αθήνας με αναπληρωτή τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ορεστίδη Σταύρο.
Τσίτουρας Παναγιώτης, Πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Λάσκαρη αν. Γεν. Γραμματέα της Οικ. Εξόρμ. Αττικής.
Αντωνάκου Δανάη, Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νομαρχίας Αθηνών με αναπληρώτρια την κ. Νίνα Μπένου Καπέλη.
Κουτσογιάννης Δημήτριος, Καθηγητής Τομέα Υδραυλικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΕΜΠ με αναπληρωτή τον Μανώλη Αφτιά, Καθηγητή του ιδίου Τμήματος του ΕΜΠ.
Χιωτάκης Νικόλαος, Δήμαρχος Κηφισιάς, Πρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ με αναπληρωτή τον Κόντο Σταύρο Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας
Τζίτζιφας Δημήτριος, Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Αντιπρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Φωτιάδη Δήμαρχο Αχαρνών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε σε πλήρη απαρτία και συγκροτήθηκε σε Σώμα. Η απερχομένη αν. Πρόεδρος κ. Ευτυχία Παναγιωτοπούλου παρέδωσε το αρχείο του ΦΔΑΚ στο νέο Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Σίσκο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Ο Πρόεδρος Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σίσκος ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ για το έργο το οποίο παρήγαγαν χωρίς την αναγκαία οικονομική στήριξη.
Την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη λειτουργία του Φορέα εξέφρασαν ο Πρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης και ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Δημήτρης Τζίτζιφας.
Ο Πρόεδρος του ΦΔΑΚ μετέφερε την πολιτική απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά για την πλήρη λειτουργία και χρηματοδότηση του Φορέα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων μερών, σύντομα θα ξεκινήσει η αποκατάσταση και ανάπλαση του πολύπαθου Κηφισού.
………………………………………………………………………………..
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Παναγιώτης Απ. Σίσκος, Πρόεδρος ΦΔΑΚ, 6977450930
Κωνσταντίνος Λάσκαρης, Γραμματέας ΦΔΑΚ, 6977287596